Dopamin Dozu Kaç Olmalı?
20 Haziran 2024

Dopamin Dozu Kaç Olmalı?

Dopamin, doktorlar tarafından sıkça kullanılan bir ilaçtır. Doktor tarafından önerildiği şekilde uygulandığında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Dopamin genellikle travma, miyokard infarktüsü ve böbrek yetmezliği gibi durumlarda kullanılır. Ayrıca açık kalp ameliyatlarından sonra hipovoleminin düzeltilmesi sonrası devam eden hipotansiyon için de uygulanır. Bu ilacın kullanımı, %5 dextroz solüsyonu içerisinde intravenöz infüzyon yoluyla gerçekleştirilir.

Pratik Doz Ayarlama

Dopamin dozu pratik şekilde hazırlanmak istenirse, 100 cc'lik %5 dextroz solüsyonu içerisine 100 mg dopamin katılması gerekmektedir. Kesinlikle hastanın sıvı açığı olması durumunda önce sıvı yüklemesi yapılmalıdır. Eğer bu sıvı yüklemesinden olumlu yanıt alınamazsa dopamin tedavisine başlanmamalıdır. Dopamin dozu ile dobutamin beraber verilirse daha etkili bir sonuç elde edilir.

Çocuklardaki Doz Oranı

Dopaminin çocuklardaki doz oranı yetişkinlere göre farklıdır. Burada uygulanacak doz miktarı, pratik doz ile aynıdır ve sıvı dengesi sağlanmadan verilemez. Ayrıca dopaminin günlük doz oranı da 2,5 mikrogram/kg'dır. İlaç iki şekilde üretilir: biri ampul, diğeri ise hidroklorür formundadır. İlacın kullanımı hipotansiyon, hipovolemik şok, septik şok ve kardiyojenik şok tedavisi içindir. Bu ilacın kullanılmaması gereken durumlar; hipertiroidizm, prostat hipertrofisi, taşikardi, dar açılı glokom, böbrek üstü bezi tümörü, ergot zehirlenmesi ve halotan gibi halojenli anestezik maddelerdir.

Dopamin Dozunun Yan Etkileri
  • Kardiyovasküler Etkiler: Hipertansiyon, göğüs ağrıları, taşikardi, çarpıntı, beyin kanaması şeklinde yan etkiler gözlemlenebilir.
  • Dermatolojik Etkiler: Enjeksiyon işlemi esnasında damar dışına kaçması görülebilir. Bu duruma bağlı olarak nekroz oluşabilir.
  • Gastrointestinal Etkiler: Kusma ve bulantı şeklinde yan etkileri vardır.
  • Nörolojik Etkiler: En belirgin yan etki baş ağrısıdır.
  • Oligüri ve Solunuma Etkiler: Akciğer ödemine bağlı olarak gebelikte ve gebede yaşamı tehdit edecek derece zehirlenmelere neden olabilir. Gebeliğin son döneminde doğumun başlamasına neden olabilir, bu da erken doğum riski yaratır.

Dopamin dozunun hastaya veriliş şekli, infüzyon yapılan venin bulunduğu ekstremitede solukluk, endurasyon ve soğukluk takip edilmelidir. Damar dışına kaçma durumu var mı kontrol edilmelidir. Eğer damar dışına kaçarsa hastaya direkt nitrat ve terbütalin uygulanmalıdır. Bu ilacın etkisi de yan etkisi de çok önemlidir ve mutlaka takibi yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dopamin Testi Nasıl Yapılır?

Dopamin Testi Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni