{ "title": "Şizofreni ve Dopamin", "image": "https://www.dopamin.gen.tr/images/sizofreni-ve-dopamin.jpg", "date": "19.01.2024 05:32:05", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Şizofreni ve dopamin: Şizofreni ve dopamin birbiriyle yakından alakalıdır. Şizofren beyindeki dopamin oranının artması ile açığa çıkan bir hastalıktır. Şizofreni ciddi bir hastalıktır ve birçok sıkıntılara sebebiyet verir. Kişinin duygularını, düşüncesini, konulara bakış açısı ve algılamasını çarpıtarak kişinin diğer insanlarla ilişkilerini bozan beyin hastalığına şizofreni denir. Şizofreni kişiler çoğu zaman tehlikelidir. Şizofreni hastaları toplumda, okulda, iş hayatında ve ailesinde problemler yaşar ve yaşatır. Şizofreni geçici bir hastalık değildir hayat boyu sürer fakat tedavi ile kontrol altında tutulabilir. Şizofreni kişinin gerçek ile hayali ayırt edemediği psikolojik bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan bireylerin davranışları çok garip ve tuhaftır.

Dopamin nedir: Duyguları, hareketleri, sevinçleri ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalıdır. Dopamin nörotransmiterleri beyinin derin orta bölgesinde substantia nigra denen yerde bulunur. Dopamin reseptörleri 5 tanedir ve bunlardan biri doğru çalışmazsa Parkinson, şizofreni ya da Adhd gibi hastalıklar kişide oluşur. Dopamin eksikliğinin en belirgin işareti vücuttaki titreme halleridir. Dopamin eksikliği depresyon oluşumuyla alakalıdır. Dopaminin eksikliği Parkinson hastalığına fazlalığı ise şizofreni ve paronaya gibi hastalıklarla yakından alakalıdır. Dopamin şizofren hastalığında halüsinasyon, olmayan sesler ve diğer semptomların oluşmasında en büyük rolü oynayan faktördür. Dopamin düzeyinin yükselmesinin en hızlı belirtisi çoğalmış neşedir fakat zaman içinde artan dopamin bağımlılık, çarpıntı ve halüsinasyonlara sebep olur. Bu tür hastalar bazen hareket kabiliyetlerini bile kontrol edemeyecek duruma gelebilir.

Şizofreni ve sebepleri nelerdir: Şizofreni kronik özellikleri olan beceri kaybına yol açan ve birçok insanı etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık sadece sahip olan hastayı değil çevresindeki insanları ailesini ve hatta çocuklarını bile etkilemektedir. Şizofreni hastalığı yaşlı insanlara oranla gençlerde daha fazla görülmektedir. Kişide genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Şizofreni tanısı koyulmuş herkes hastalanacak diye bir durum yok bazen şizofreni hastaları kendini belli etmez ve tehlikeli bir hal alır. Bazı durumlarda şizofreninin ortaya çıkması için ne biyolojik faktörler ne genetik faktörler ne de sosyal faktörler yeterli olamamaktadır.

Şizofreni hastalığı çeşitlidir
Hebefrenik şizofreni: Hebefrenik şizofreni hastaları tutarsız ve zihni karışıktır. Dışarıdan bakıldığında bazen duygusuz bazen çocuksu bazen de yüzeysel ve uygunsuz davranışlara sahiptirler. Günlük işlerini yapma konusunda yetersizlik gösterirler.

Şizofreniye sebep olan unsurlar
Şizofreni belirtileri nelerdir?
" } ] }