{ "title": "Dopamin Parkinson", "image": "https://www.dopamin.gen.tr/images/dopamin-parkinson.jpg", "date": "19.01.2024 18:38:01", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "
Dopamin Parkinson, Parkinson hastalığı olan insanlarda bu dopamin hücrelerinin hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu hücreler beyinde bulunur ve beyin içerisinde yavaş bir şekilde ilerleyerek hücrelerin daha da hasar görmesine neden olur. Bu durumda hasar gören hücreler beyinde gerekli olan salgıları salgılayamaz ve Parkinson hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalık ilk olarak James Parkinson tarafından ortaya çıkarılmıştır. İnsanlarda beynin komut vermesini ve insanların hareket etmesini sağlayan hücreler üzerinde görüldüğü için sorun her ne kadar zihinsel olsa bile fiziksel olarak kişilerde olumsuzluklara neden olmaktadır. Beynin hareketlerini gerçekleştirebilmesi için gerekli olan hücrelerden biri de dopamin adındaki hücredir. Bu hücreler, beyne gelen bilgileri sinir hücrelerinden diğer hücrelere aktarır. Bu şekilce beyin komut vererek kişilerin hareket etmesini sağlar. Hücrelerin hasarları durumunda insanlar hareket edemez ve bu durumda kişide felç etkisi meydana gelir. Parkinson hastalığı durumunda insanlarda birçok belirti ortaya çıkar. Ortaya çıkan belirtiler her geçen gün daha da artacağı için sorun zamanla büyür. Dopamin hücresi nedeniyle meydana gelen bu hastalık, insanlarda en az on yıl süren ve genellikle sonu olmayan bir hastalıktır. İnsanlarda herhangi bir şekilde ölüme neden olmadığı için genellikle hastalık ömür boyu devam eder. İlk zamanlarda tek yönlü belirtiler ortaya çıksa bile bu hastalık daha fazla dopamin hücresine zarar verdiği için daha da artarak insanlarda sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Genellikle Parkinson, 40 yaşından sonraki insanlarda görülür. Bunun haricinde en çok erkeklerde ortaya çıkar.

Dopamin hücreleri zarar gören Parkinson hastalarındaki belirtiler nelerdir?

Daha önceden de belirttiğimiz gibi insanlarda son derece sinsi bir şekilde seyreden Parkinson hastalığı, sinsi bir şekilde hızla dopamin hücrelerinin hasar görmesine ve ölmesine neden olarak kişide hastalığı ilerletir. Bu süreçte kişide herhangi bir belirti ortaya çıkmadığı için genellikle hastalık ilerledikten sonra dopamin hasarları ortaya çıkar. Fakat bu hastalık hasta üzerinde ilerledikçe görünür bir belirti olmasa bile hasta yavaş yavaş eskisine göre daha eğik bir şekilde yürümeye başlar. Bunun yanı sıra hasta yürürken kolunu sallamama gibi belirtiler gösterebilir. Bunun haricinde hastalık ilerlemişse genellikle aşağıdaki belirtiler kişide kendisini gösterir.
Dopamin ve Parkinson hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Dopamin Parkinson tedavisinin yapılması için direk olarak hasra gören ve görmekte olan hücrelerin koruma altına alınması gerekmektedir. Bunun için acil bir şekilde hastalarda ilaçlarla koruma tedavileri yapılmaktadır. Bu tedaviler iççin kişide bazı tıbbi ilaçlar kullanılması gerekmektedir. Uzun süreli bir hastalık olan Parkinson hastalığı yapılan tedavilere rağmen herhangi bir net sonuç elde edilememiştir. Fakat yapılan ilaç tedavileri hastada bu hastalığın ilerlemesini önleyebilmektedir. Bazen hastalarda psikolojik tedaviler de olumlu sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle birçok hastaya psikolojik tedaviler yapılması gerekir.
" } ] }