{ "title": "Dopamin Fazlalığı", "image": "https://www.dopamin.gen.tr/images/dopamin-fazlaligi.jpg", "date": "21.01.2024 06:44:20", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Dopamin fazlalığı, vücutta bazı şeylerin ters gitmesine neden olabilmektedir. Vücutta bulunan birçok hormon vardır. Bu hormonlar belli seviyelerde üretilmektedir. Bir nevi vücuda günlük aldığımız ilaç dozları gibi. Nasıl bir yiyecekten fazla yediğimizde rahatsız oluyorsak dopamin hormonunun fazlalığıda beynin işleyişin de ya da vücudun dışarıya verdiği tepkilerde bir şeylerin ters gitmesine neden olacaktır.

Beyinde salgılanan bir kimyasal olan dopamin, duygularımız ve hareketlerimizle ilgili doğrudan etkilidir. Sinir hücreleri asında sağlıklı bir iletişimin için dopamin hormonunun ne kadar salgılandığı çok önemlidir. Dopamin sinyallerin üretilmesini sağlayan nörotransmitter lerden sadece biridir. Beyin saniyeler içinde vücuda milyonlarca sinyal iletmektedir. Bu sinyaller sayesinde vücuttaki sistemler çalışır, bilişsel faaliyetler olur ve hareket meydana gelir. Beyinden bu sinyallerin gelmemesi ölüm demektir. Bunların sayısı çok fazla olmasına rağmen, günümüzde keşfedilmiş olanların içinde dopamin bulunmaktadır. Dopaminin en önemli özelliği haz alma duyusu sırasında salgılanmasıdır. Peki dışarıdan ya da içeriden bir etki ile salgılamada bir şeyler ters gitti ve hormon fazla salgılandı. Şimdi ona bakalım.

Dopamin fazla salgılanırsa ne olur?

Dopamin fazlalığı ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu problemlerden en önemlisi beynin var olmayan şeyleri varmış gibi algılamasıdır. Belki tahmin etmişsinizdir. Bahsettiğimiz rahatsızlık şizofreni. Şizofreni hastalarının beyninde yapılan araştırmalarda dopaminfazlalığı görülmüştür. Özellikle sevdiğimiz ve haz aldığımız şeyleri yaptığımızda dopamin salgılanmaya başlar. Sigara, uyuşturucu, alkol gibi madde bağımlıları dopamin etkisi yüzünden zararlı olduğunu bildiği halde bu maddeleri kullanmaya devam etmektedirler. Nedeni ise sigara, kokain ve amfetaminler dopamin hormonunun sinir hücreleri tarafından tekrar emilmesini engel olur. Bu yüzden sinir uçları arasında dopamin birikir. Dopamin fazlalığını haz olarak algılayan beyin bu maddelerden yine ister. Bu da kişide bağımlılık meydana getirir. Dopamin fazlalığı olduğunda vücutta gereksiz tikler ve har eketler görülebilmektedir. Dopamin dikkatin artmasını sağlar. Sigara bağımlıları içmediği zamanlarda belki de bu yüzden konsantrasyon sorunu yaşarlar. Dopamin fazlalığı kişide aşırı neşe, kalbin hızlı atması ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Beyinde dopamin hormonunun fazlalığı dopamin reseptörlerinde bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durumda beyin görevlerini düzgün yapabilmek için daha fazla dopamin salgılama ihtiyacı hisseder bu durum da beynin dopamin dengesinde bozulma meydana gelir. Dopamin hormonunun fazla salgılanması ile kişide gerginlik, aşırı hareket etme isteği ve beynin zevk merkezinin fazla uyarılmasının sonucunda metabolizmada hızlanma ve bu nedenle dikkatsizlik meydana gelir. Spor yapmak, C vitamini alımı, muz gibi tirozin içeren meyveler, güneş ışığı dopamin hormonunu doğal olarak yükseltmektedir. Dopamin eksikliğinde faydalı olan bu şeyler, dopamin fazlalığı olan kişilerde dikkat gerektirebilir.
" } ] }