{ "title": "Dopamin Eksikliği", "image": "https://www.dopamin.gen.tr/images/dopamin-eksikligi.jpg", "date": "19.01.2024 03:59:38", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "
Dopamin Eksikliği, Dopamin kimyasalı vücutta doğal olarak üretilir ve beyindeki elektriksel iletilerin taşınmasını sağlayan nörotransmitterlerin en önemlilerinden birisidir. Beyindeki birçok fonksiyonda önemli rolü vardır. Dopamin sinir hücreleri arasında gerçekleşen veri alışverişinin düzenli şekilde gerçekleşebilmesi ve bu sayede beyin fonksiyonlarının normal şekilde yerine getirilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Beyindeki dopamin eksikliği kötü beslenme, stres, uykusuzluk, antidepresan kullanımı gibi sebeplerle oluşur. Dopamin eksikliği zevk hissini azaltır, bu sebeple kişinin ruh hali aniden olumludan olumsuza değişebilir. Bu depresif ruh hali ve enerjisizliği gidermek için kişiler uyarıcılara ve özellikle kafeine bağımlı hale gelir. Demir, magnezyum ve çinko gibi bazı maddelerinde vücuttaki eksikliği dopamin eksikliğine yol açabilir. Kişide bu sebeple motivasyon eksikliği görülür ve kişi egzersiz başta olmak üzere hiçbir şey yapmak istemez, zevk alma hissi körelir, cinsel istek azalır. Dopamin eksikliğinde, alkol ve doymuş yağ tüketme isteği körüklendiği için hızlı kilo alımı görülebilir. Dopamin seviyesindeki küçük miktardaki bir düşüş bile kişide odaklanmayı ve konsantrasyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Dopamin eksikliğinin bazı belirtileri, depresyon, kronik can sıkıntısı, kronik yorgunluk, tatmin eksikliği, düşük fiziksel enerji ve egzersize ilgisizliktir.

Dopamin Eksikliğinin Etkileri Nelerdir?

Hareket: Vücuttaki dopamin eksikliğinde, hareketlerde azalma, dengesizleşme, titreme görülür. Bu etkiler sebebiyle kişinin sosyal hayatında kötüleşme, spor ve egzersizlerde yeteri kadar başarı sağlayamamaya sebep olur.

Hafıza: Dopamin eksikliği hafızada kayıplara sebep olur ve hafızaya zarar verir.

Dikkat Eksikliği: Beyindeki dopamin eksikliği sonucu dikkat eksikliği kendini gösterir. Kişide konsantrasyon bozukluğu, adapte olamama gibi eksiklikler meydana gelir. Bu nedenle kişinin normal hayatında aksaklıklar ortaya çıkar.

Sosyal Anksiyete: İçe kapanma, aşırı endişe durumu ve insanlarla konuşamamaya kadar ilerleyebilen ve bunalımlı ruha haline sebep olan belirtiler görülür.

Şizofreni: Dopamin eksikliği sonucu görülen bozuk ruh hali takıntılara, takıntılar ise şizofreniye sebep olur.

Parkinson: Parkinson beyinde bulunan gri maddelerin işlevlerini yerine getirememesiyle ortaya çıkar ve dopamin eksikliği sonucu hastalık ilerler.

Dopamin Seviyesini Doğal Yollarla Yükseltmek

Egzersiz: Düzenli egzersiz dopamin seviyesini yükseltir. Araştırmalara göre günlük olarak yapılan 30 dakikalık egsersizin bile vücudun dopamin salgılamasına sebep olduğu görülmüştür.

Uyku: Vücudun yenilenmesi, dinlenmesi için oldukça önemli olan uyku rahatlatıcı özelliği sayesinde dopamin seviyesini normal düzeye çıkarır.

Yemek: Deniz ürünleri, fasulye, ördek eti, tavuk, elma, avokado, badem, salatalık, muz ve protein yönünden zengin besinler dopamin seviyesini doğal olarak yükseltir. Hazır gıdaları tüketmemek de dopamin seviyesinin korunmasına yardımcı olur.

Stresten Uzak Durmak: Stres yaratacak durumlardan, ortamlardan uzak durmak, örneğin şehir karmaşasından uzak ormanlık alanda kısa bir gezinti dopamin seviyesini arttıracak ve düzenleyecektir.
" } ] }