{ "title": "Dopamin Agonistleri", "image": "https://www.dopamin.gen.tr/images/dopamin-agonistleri.jpg", "date": "20.01.2024 16:42:57", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Dopamin agonistleri, Dopamin hareketleri duyguları, zevk ve acı algılarını etkileyen bir beyin kimyasalıdır. Dopamin nörotransmiterleri beynin orta bölgesinde, substantia nigra denen yerde bulunur. İnsan beyninde toplamda beş adet dopamin reseptörü bulunur. Bu dopamin reseptörlerin bir tanesinin çalışmaması, Parkinson, şizofreni veya ADHD gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Dopamin agonistleri, normalde beyne bağlantı bölgelerinde dopamini taklit edebilen maddelerdir. Bu amaçla kullanılan pek çok ilaç çeşidi de vardır. Dopamin agonistler yapılarına göre üçe ayrılır. Bunlar
Bu gruba ait olmayan bir tek agonist ise Norprolac'tır. Dopamin agonistler biyolojik yapılarının zamanları ve yan tesirleri açısından farklılıklar gösterebilir. Mesela prolaktin hormıonu tedavisinde ilk kullanılan ilaç dopamin agonist olmuştur. Bu yüzden yan etkileri arasında sakat doğumlar gözlemlenmiştir. Bu hastalıkta günümüzde en çok kullanılan dopamin agonisti halen bu ilaçtır. Prolaktin hormonu hastalığında özellikle kullanılan ilaç Cabergolindir. Bu yüzdende haftada iki kere alınması yarılanma sürecini çok iyi etkilediği için tercih edilir. İlk nesil agonistler ise günde iki veya üç defa kullanılır. Ancak bu şekilde yeni nesil agonistlerin etkisine ulaşabilir.

Agonistler özellikle sinir sistemi, Parkinson hastalrı, prolaktin hormonu eksikliği olan kişilerde kullanılan bir ilaçtır. Birçok çeşidi bulunmaktadır ana maddelerde üçe ayırdığımız bu ilaçların hepsinin etkisi ve uygulanışı farklıdır. İlk dönem agnistlere göre günümüzde üretilen agonistler daha kısa süreli ve faydalıdır.

Dopamin agonist ilaçların içeriğindeki etken maddelerin başlıcaları
Dopamin agonistlerin yan etkileri nelerdir?

Agonistlerin yan etkileri çok ve farklı olduğundan özellikle dopamin agonistlere ilk başlandığında dozları en az seviyede başlanır. İlaçlar hep yemeklerden sonra alınmalıdır. İlk kullanımı akşam yemeğinden sonra olmalıdır. Bazı kısırlık hastalıkları olan kişilerde daha çok kısırlaştırma yapacağından ilaç hastaya verilmeyebilir. Bunun dışında doğumla beraber sakat çocuklar dünyaya gelebilir. En önemli yan etkisi bayanlarda olur. Bebek isteyen kadınların bu agonist ilaçları kullanmaları sakıncalıdır.

" } ] }